Το καλάθι σας είναι άδειο.  | 0,00 €
dive-hunt.gr Είδη Κυνηγιού & Αλιείας | Το e-shop του καταστήματος Μαρτίνης Sub - Hunt
 
 

Κατασκευαστές

 
 


Bookmark and Share

Όσα Πρέπει να Ξέρετε για τις Μάσκες

1. Η επιλογή της σωστής μάσκας είναι το πρώτο και σημαντικότερο απο κάθε άποψη. Πρέπει η μάσκα να ταιριάζει στο πρόσωπο μας, γιατί όσο καλή και αν είναι απο ποιοτικής πλευράς, (οι μάσκες που διαθέτουμε είναι 100% σιλικόνης ή φυσικό καουτσούκ και όχι παράγωγα πετρελαίου όπως αυτές που πολλούν αρκετά καταστημάτων παιχνιδιών) εάν μπαίνει νερό θα μας αναγκάσει να την αδειάζουμε συχνά. Αυτό ελέγχεται ώς εξής: Πιάνουμε τη μάσκα με τα χέρια και την τοποθετούμε στο προσωπό. Προσέχουμε εάν υπάρχουν μακριά μαλλιά, αυτά  να μην μπαίνουν μαλλιά μέσα στη μάσκα κατα την δοκιμή της. Στους άντρες το πρόσωπο πρέπει να είναι φρεσκοξυρισμένο. Κατανοήστε οτι ενώ μπορεί να σας αρέσει ένα αξύριστο look, αυτό θα έχει επίδραση στην στεγανότητα της. Αλλα για αυτό θα ξαναμιλήσουμε στο τέλος της παραγράφου. Στη συνέχεια της δοκιμής εισπνέουμε δυνατά από τη μύτη και κρατάμε την αναπνοή μας. Εάν η μάσκα κολλήσει στο πρόσωπό μας για κάποια δευτερόλεπτα τότε είναι μιά χαρά. Αυτό είναι όλο!

2. Πάμε και στις εξαιρέσεις τώρα, όπως π.χ. αυτοί που έχουν μουστάκι. Όταν υπάρχει μουστάκι είναι αδύνατο να κολλήσει η μάσκα γιατί το νερό περνάει μέσα από τις τρίχες. Μία λύση θα ήταν να βάλουμε Nivea ή βαζελίνη στο μουστάκι έτσι ώστε να εμποδίσουμε το νερό να περάσει, να σφραγίσει δηλαδή. Επίσης στην στεγανότητας της μάσκας ρόλο παίζουν και οι ρυτίδες του προσώπου. Αυτές λειτουργούν σαν αυλάκια μέσα από τα οποία περνάει το νερό. Σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά, παρά μόνο την σωστότερη δυνατή επιλογή στη μάσκα και όταν τη φοράμε να μην κάνουμε διάφορους μορφασμούς οι οποίοι μεγαλώνουν τις ρυτίδες. Πάνω απ’ όλα όμως η θάλασσα είναι χαλάρωση και διασκέδαση, ας πάρει και λίγο νερό, δέν έγινε και τίποτα. Είναι προτιμότερο να είστε στη θάλασσα παρά οπουδήποτε αλλού.

3. Επιλέγουμε τον τύπο της μάσκας βάση της δραστηριότητας που έχουμε επιλέξει, δηλαδή αν πρόκειται για ψαροτούφεκο, αυτόνομη κατάδυση ή απλό snorkelling. Εάν δέν γνωρίζετε τον τρόπο επιλογής τότε μήν διστάσετε να μας ρωτήσετε.           

Οι μάσκες απο διάφανη σιλικόνη αφήνουν τον ήλιο να περάσει μέσα στο πρόσωπο και λόγω αυτού είναι πιο φωτεινές από τις μαύρες, πιό χαρούμενες. Από την άλλη όμως ζεσταίνεται περισσότερο το προσωπό και λόγω αυτού θολώνει πιο εύκολα. Συνήθως επιλέγεται στο snorkelling (στην παραλία την Κυριακή), όπου σπάνια ξεπερνάμε τη μία ώρα παραμονής στη θάλασσα και φυσικά στην αυτόνομη κατάδυση γιατί όταν βρισκόμαστε κάτω από τα 15-20 μέτρα το φώς του ήλιου δέν φτάνει σε μεγάλες ποσότητες λόγω της διάθλασης. Τότε χρειαζόμαστε μια μάσκα φωτεινή και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερους φακούς για εύκολη ανάγνωση των οργάνων μας. Όταν όμως κάνουμε ελεύθερη κατάδυση ή ψαροτούφεκο επειδή έχουμε αρκετή παραμονή στην επιφάνεια, συνήθως αρκετές ώρες,  χρησιμοποιούμε μάσκα απο μαύρη σιλικόνη.  


4. Ο εσωτερικός όγκος της μάσκας και ποιόν ρόλο διαδραματίζει. Συνήθως μπερδεύουμε τον εσωτερικό όγκο της μάσκας με το μέγεθος των κρυστάλλων της αλλα αυτό είναι λάθος. Οι μεγάλες εταιρείες που διαθέτουν εκπληκτική τεχνογνωσία στην έρευνα μπορούν πλέον και βγάζουν μάσκες μικρού όγκου και σχετικά μεγάλου οπτικού πεδίου! Όταν καταδυόμαστε η υδροστατική πίεση πιέζει τη μάσκα πάνω στο προσωπό. Όσο πιο βαθειά κατεβούμε τόσο μεγαλύτερη γίνεται αυτή η πίεση. Για τον λόγο αυτό πρέπει να φυσήξουμε ελαφρά αέρα από τη μύτη μέσα στη μάσκα για να εξισώσουμε την πίεση. Τώρα όσο μεγαλύτερος είναι ο εσωτερικός όγκος της μάσκας τόσο περισσότερο αέρα πρέπει να φυσήξουμε για να γίνει η εξίσωση. Στο υποβρύχιο ψάρεμα και την ελεύθερη κατάδυση όμως χρησιμοποιούμε μόνο τον αέρα  που έχουμε εισπνεύσει στην επιφάνεια πριν την έναρξη της βουτιάς, επομένως είναι υπερπολύτιμος και δεν πρέπει να τον σπαταλάμε άσκοπα. Η λογική λοιπόν μας λέει ότι σε βαθειές βουτιές πρέπει να χρησιμοποιούμε μάσκες μικρού όγκου. Στην αυτόνομη κατάδυση ή scuba diving θα χρησιμοποιήσουμε μια μάσκα μεγάλου οπτικού πεδίου και άρα μεγαλύτερου όγκου για να απολαύσουμε την ομορφιά του βυθου χωρίς περιορισμούς καθώς ο αέρας μας παρέχεται συνέχεια απο την φιάλη.  Στο snorkelling επειδή δεν βουτάμε ή αν βουτήξουμε θα φτάσουμε μόνο μερικά μέτρα κάτω από την επιφάνεια επιλέγουμε ό,τι και στην αυτόνομη κατάδυση για τους ίδιους λόγους.Θόλωμα και γιατί αυτό συμβαίνει


1. Δέν υπάρχουν μαγικές λύσεις στο θόλωμα της μάσκας. Ούτε μάσκες που δέν θολώνουν. Και εάν σας το είπε κάποιος φίλος “που ξέρει”, λυπάμαι αλλα αυτό δέν ισχύει, μακάρι να ίσχυε. Θα γλίτωνα έτσι την παρακάτω εξήγηση εκατοντάδες φορές τον χρόνο. Το θόλωμα συμβαίνει λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας στις 2 πλευρές (μέσα – έξω) των κρυστάλλων της μάσκας. Θερμοκρασία σώματος 36,5°C, θερμοκρασία θάλάσσας πολύ χαμηλότερη.  Ότι ακριβώς συμβαίνει στα παρ-μπρίζ των αυτοκινήτων (εκεί βέβαια μπήκαν αντιστάσεις ή κλιματισμός και λύνεται το πρόβλημα) ή στο σπίτι μας τον χειμώνα. Τώρα θα δούμε γιατί οι καινούργιες θολώνουν ακόμα περισσότερο...


Οι μάσκες από σιλικόνη περιέχουν ένα συντηρητικό, το οποίο διατηρεί τη μάσκα στα ράφια του καταστήματος σε άριστη κατάσταση, μέχρι να αγοραστεί απο κάποιον. Αυτό το συντηρητικό ευθύνεται για το επιπλέον θόλωμα της μάσκας, πέραν του φυσιολογικού. Τί μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Όταν αγοράζουμε μια καινούρια μάσκα μπορούμε να τρίψουμε τους φακούς με μια ποσότητα κλασικής οδοντόκρεμας, η οποία επειδή περιέχει κόκκους βοηθέι στην απομάκρυνση της λιπαρότητας. Η διαδικασία κρατάει κάνα πεντάλεπτο  και καλό είναι να επαναληφθεί 2-3 φορές. Η πίεση που ασκούμε να είναι απαλή ώστε να μην γδάρουμε τους φακούς. Ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε την διαδικασία μερικές φορές ακόμη τους πρώτους μήνες. Στην συνέχεια ξεπλένουμε καλά την μάσκα. Μπορούμε επίσης να την καθαρίσουμε με ένα ειδικό ισχυρό καθαριστικό για καινούργιες μάσκες. Θα το βρείτε διαθέσιμο στην υποκατηγορία Διάφορα Αξεσουάρ της κατηγορίας Υποβρύχιο Ψάρεμα.

Τέλος, ένας ακόμη τρόπος αλλα απαιτεί γνώσεις,είναι το κάψιμο των φακών εσωτερικά για λίγα δευτερόλεπτα. Καλό είναι είναι να εμπιστευτείτε κάποιον που το έχει ξανακάνει (είμαστε στην διάθεση σας για αυτό). Και επειδή θα μαυρίσουν τα κρύσταλλα μήν τρομάξετε, καθαρίζει άμεσα με χαρτί ή σαπουνόνερο.


2. Κάθε φορά πριν από τη χρήση χρησιμοποιούμε κάποιο αντιθαμβωτικό μάσκας. Σε πλυμμένη, καθαρή και στεγνή μάσκα ψεκάζουμε και τρίβουμε τους φακούς εσωτερικά και εξωτερικά και περιμένουμε. 2-3 λεπτά να στεγνώσει. Στο ενδιάμεσο διάστημα ρίχνουμε 4-5 χούφτες νερό θαλάσσης για να ρίξουμε την θερμοκρασία του προσώπου. Μόλις στεγνώσει την ξεπλένουμε λίγο με το θαλασσινό νερό εάν έμειναν λεκέδες ή καθόλου εάν δέν έμειναν. Σάλιο,  πατάτες και φύκια δρούν ώς ημίμετρα και δέν κάνουν την ίδια δουλειά. Επίσης, σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι μετά τη χρήση η μάσκα πρέπει να ξεπλένεται με γλυκό νερό και να καθαρίζεται καλά γιατί τα άλατα και οι σκόνες αποτελούν παράγοντες θαμπώματος και φθοράς της μάσκας.
Εύχομαι  να βρήκατε το συγκεκριμένο άρθρο χρήσιμο.